Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Libre

 

Op deze pagina vindt u alle informatie betreft het spelsoort Libre (avond & dag). Er is een sub pagina speciaal voor de PK's en finales Klik hier <<<. Natuurlijk voor de competitie vindt u alle wedstrijden op Biljart Point.

Graag willen wij u erop wijzen dat wij de communicatie zo kort en safe als mogelijk willen houden door naar de juiste persoon te mailen. Als u een wedstrijd wilt verzetten, beide teams zijn hiermee akkoord, of een andere vraag dan kunt u mailen naar onze wedstrijdleiding: wlveluwezoom@live.nl

 

LibreLibre

 Sportieve groet van de wedstrijdleiding 

  

Historie Libre en de uitlegde bedoeling is slechts om met de speelbal beide andere ballen te raken. In de negentiende eeuw vonden de topspelers al gauw een manier om zeer grote series te maken, de ‘serie américaine’. Het is een manier van spelen waarbij de aan te spelen ballen dicht bij de band komen te liggen en waarbij bij elke stoot de ballen maar een paar centimeter opschuiven. Zo kan de hele band langs gewandeld worden en zelfs wordt het mogelijk om de aan te spelen ballen vast in de hoek te leggen.

 

Is dit laatste het geval, dan kunnen in hoog tempo honderden of duizenden punten gemaakt worden en om dat te voorkomen mag in de hoek niet meer alles (waardoor het spel niet langer ‘vrij’ is). In de hoek wordt met een dunne krijtlijn een driehoek afgetekend (verboden zone) waarbinnen restricties gelden: liggen beide te raken ballen in de driehoek dan mag gewoon een punt gemaakt worden, maar liggen ze dan nog beide in de driehoek dan moet bij het volgende punt een van de ballen de driehoek verlaten. Die bal mag overigens wel weer in de driehoek terugkeren. Op de grote tafel is de driehoek ongelijkbenig met zijden van een kwart van de korte en de lange band (dus ongeveer 71 en 36 centimeter) en op de kleine tafel gelijkbenig met twee zijden van 17 centimeter, of in de hogere klassen die op klein biljart spelen een kwart van de bandlengte (ongeveer 57 en 29 cm).

 

Werden in de negentiende eeuw partijen van 2500 caramboles niet geschuwd, later was de lengte van een partij ‘slechts’ 500 punten. Toch gebeurde het bij grote kampioenschappen vaak dat alle deelnemers wel een of meer partijen in één beurt uitspeelden. Ook remises (gelijk spel) van één beurt kwamen geregeld voor, dan speelde de beginspeler de partij direct uit, waarna in de gelijkmakende beurt ook de tweede speler alle 500 punten achter elkaar maakte. Tegenwoordig is in Nederland en België de partijlengte voor de beste spelers 400 caramboles, maar in de lagere klassen ligt dit aantal lager. In de laagste klasse bedraagt het bijvoorbeeld slechts 30 caramboles, waar men een beurt of 40 voor nodig heeft.

Biljart Point: Op Biljart Point vindt u alle wedstrijden van de competitie District Veluwezoom en ook van andere Districten en Nationale competities.

 

Klik hier  ↓